lördag 24 september 2011

Sond, Cvk, Venport, Emla, Peg

När man är 4 år ska man inte kunna något av ovanstående ord tycker jag... Men det kan Mellantroll. Jag själv hade inte en aning om vad t.ex. peg var för något innan jag brutalt kastades in i denna värld. Här nedan tänkte jag visa lite bilder på alla slangar som går in och ut på Mellantroll och vad de är till för.
Dubbel-CVK. Denna fick hon inoperererad förra året. Används för att ta blodprover och ge vissa mediciner.

Så blev ärren efter att CVK:n togs bort i början av året..



<><><><><><>
<>
<><><><><><>
Detta är ett EMLA-plåster som bedövar området som ska stickas. Under detta plåster döljer sig en VENPORT. Det är en inplanterad dosa med en ansluten kateter som vanligen mynnar i en central ven. Även denna används till provtagning och medicinering. Denna fick hon inopererad i augusti. Den översta bilden visar hur det ser ut med plåster på.





Här sätts det fast en nål i dosan.
 
SOND. En sond är en tunn slang som går genom näsan ner genom halsen ner i magen. Genom den här kan vi ge henne "sondvälling" och även vissa mediciner.



CVK & PEG Nu  när Mellantroll ska genomgå en stamcellstransplantation vill man att hon ska ha minst tre infarter och eftersom hon innan fått en Port inopererad blev det nu oxå en dubbel CVK igen. Istället för sonden kommer hon behöva en Peg, eftersom hennes slemhinnor antagligen kommer vara så sköra. En PEG är en kateter som går genom bukväggen direkt in i magsäcken och precis som sonden kan vi ge medicin och näring i den. 




3 kommentarer:

  1. Vi såg det, älskar alla troll stora som små. kram från farmortroll och hgtroll

    SvaraRadera
  2. Näe, hon ska inte behöva kunna de där orden, och inte ni heller! Kan inte va lätt att se de där slangarna på sitt eget lilla barn. Tänker på er och delar "orden" med er här.

    SvaraRadera
  3. Håller med Mor C.
    Men det är bra att dom finns, Sonder,peggar och venportar, Det göt ju int att bli stucken hela tiden, och näring är ju ett måste.
    Massot med kramar.

    SvaraRadera